Oliebollenwedstrijd
Persoonlijk onderwijs
Onderwijs dat past bij jou
Jij hebt je eigen talenten en voorkeuren. Bij ons kun je daarom verschillende manieren van onderwijs volgen. Welke richting past het beste bij jou?
Basis Beroepsgerichte Leerweg (BBL)
Als je het liefst doet en van veel praktijk houdt. Je doet veel praktijkvakken en de theorievakken worden met veel praktische opdrachten aangeboden.
Kader Beroepsgerichte Leerweg (KBL)
Als je het liefst leert door te doen, maar later wel een kaderfunctie wil. Je lespakket is een mix van praktisch en theoretisch. Met je theorievakken op kader kan je doorstromen naar een opleiding MBO 3 of 4.
Mavo
Als je makkelijk leert en hier voorlopig mee wil doorgaan. De Mavo (ook wel Theoretische Leerweg of TL genoemd) heeft in de bovenbouw iets minder praktijk, zodat je extra tijd hebt voor de theorievakken over koken, bakken en evenementen.
Instromen
Als je al een andere VMBO-opleiding volgt maar toch liever naar de HVsR wilt. Je kunt flexibel instromen in het eerste en tweede leerjaar. In het derde leerjaar is een vast instroommoment. Bekijk het in- en doorstroomschema.
Je vakken
We zorgen ervoor dat jij straks van aanpakken weet. Dat je van school gaat met veel kennis en kunde. Dat je iemand bent waar werkgevers blij mee zijn! Dit doen we door een combinatie van verplichte VMBO-theorievakken, ambachtelijke praktijklessen én waardevolle algemene vaardigheden, zoals ICT en sociale vaardigheden.
Dit ga je doen!
Je leert een vak pas goed als je veel oefent. Op school hebben we daarom prachtige praktijkzalen waar jij aan de slag gaat. Om je nog beter te maken in je vak ga je in het derde en vierde jaar stage lopen bij een restaurant of bakkerij. En je kunt meedoen aan wedstrijden.
Keuken
Messen die tikken op snijplanken. Suizende vlammen van fornuizen. Het borrelen van boter in de pan. In de professionele keuken bereid je samen gerechten voor de gasten in ons restaurant (lunch of diner). Je oefent met menu’s bedenken, de voorbereidingen en het samenwerken met je team. Niet leuk misschien, maar wel echt nodig: je leert hoe belangrijk het is om de keuken goed schoon te maken.
Bakkerij
Ovenverse broden, koekjes en taart. Onze bakkerij is het geurende middelpunt van de school. Hier leer je deeg kneden, lekkernijen bakken en maak je zoetigheden als een echte patissier. Al het lekkers uit de bakkerij verkopen we in onze bakkerswinkel. En dat mag je best aan je vrienden en familie vertellen…
Restaurant
Tiptop gekleed. Je haren netjes. In ons restaurant En Garde ben jij een echte maître. Wekelijks schuiven tientallen gasten aan voor een diner of lunch. Jij en je team doen de bediening. Precies zoals in een echt restaurant. Vooruit, met een beetje hulp van je docenten… De reacties van de gasten lees je op onze Facebook en Instagram.
Je eigen mentor
Je hebt een eigen mentor die jou en je klasgenoten het hele jaar door begeleidt. Je kunt bij deze docent terecht met al je vragen en problemen (school en privé). De mentor heeft ook contact met je over ziekteverzuim, spijbelen, te laat komen en als je een keer uit de klas gezet wordt. De mentor informeert hier ook je ouders of verzorgers over, is op de hoogte van je studieresultaten en bespreekt deze drie keer per jaar met je ouders tijdens de rapport-ouderavonden. Eens in de zes weken heb je zelf een individueel gesprek. Ook buiten dit mentoruur kun je contact met je mentor zoeken.
Als jij straks van school af bent, kun je echt iets! Je leert koken, gastheer of gastvrouw te zijn en weet hoe je de knapperigste broden moet bakken.
Sociaal vaardig
Hoe ga je een sollicitatiegesprek in? Wat is normaal in een andere cultuur dan de jouwe? Hoe geef je je mening zonder andere te kwetsen? We vinden het belangrijk dat jij je nu en straks goed kan presenteren en anderen met respect behandelt. Tijdens lessen sociale vaardigheden staan we daarom stil bij allerlei thema’s die op school, in de maatschappij en de werkpraktijk spelen.
Leerlingenraad en leerlingenstatuut
Wil je invloed hebben op het schoolfeest, schoolreis en het eten in de kantine? Meld je dan aan voor de LeerlingenRaad. Van elke klas zit een leerling in de LeerlingenRaad. Ook andere onderwerpen zoals pesten en discriminatie bespreek je met elkaar.
We hebben daarnaast een Leerlingenstatuut. Hierin staat beschreven wat alle rechten en plichten zijn van jou en van de school. Bij de administratie van de school ligt een inkijkexemplaar.
Vakkleding en schoolboeken
In de praktijklessen in de keuken, bakkerij en het restaurant is de juiste vakkleding belangrijk. Je ziet er niet alleen professioneel uit, het is ook hygiënisch en veilig. De vakkleding kun je zelf bestellen bij de firma Circuit.
Schoolboeken bestel je bij Van Dijk
Voor het bestellen moet je o.a. het leerjaar en de leerweg invullen.
Heb je vragen of kom je er niet uit? Vraag je mentor om hulp of bel 010 – 465 50 55 .
Geef je op voor het benefietdiner
Laat de kinderen van Stichting Zomerkind niet in de kou en doe mee aan het 5 gangen-benefietdiner voor € 75,- p.p.
Wij zijn Lily, Sydney en Karolina, leerlingen van de Horeca Vakschool Rotterdam en wij organiseren namens de school een benefitdiner voor Stichting Zomerkind. Stichting Zomerkind is een kleinschalig kinderdagcentrum voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Wij willen voor Zomerkind geld ophalen omdat we de vrijwilligers en kinderen in het zonnetje willen zetten.
Het benefietdiner is helemaal in het thema “Winter” en wij doen er alles aan om u een gezellig warm wintergevoel te geven. Zo is er sfeervolle muziek, er is een loterij en serveren we een 5-gangen diner. Bekijk hier het menu > Dit alles voor € 75,-p.p.
Restaurant Binnenmaas in Mijnsheerenland is zo gastvrij om met ons het benefietdiner te organiseren op donderdag 18 januari 2024.
Inloop is vanaf 17.15 uur en om 18.00 beginnen we met de eerste gang.
Reserveren kan via email: benefietdinerbinnenmaas@gmail.com
Wij hopen u 18 januari te verwelkomen!
Lieve groetjes van Lily, Sydney en Karolina
The Big Challenge
Ben jij ook zo goed in Engels en zou je naast goede cijfers ook eens een prijs willen winnen? Jaarlijks doen onze leerlingen mee aan The Big Challenge. Een wedstrijd met meerdere scholen in Nederland over de Engelse taal. Onze leerlingen zijn dan enorm gedreven en willen maar één ding: winnen!
Bijdrage aan de maatschappij
Op de Horeca Vakschool vinden wij het heel belangrijk dat leerlingen leren dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor onze omgeving. We proberen onze leerlingen bewust te maken van hun eigen rol in de maatschappij. Zo hebben we meegedaan met de ‘trash challenge’ en doen we regelmatig mee met acties voor goede doelen. Tevens helpen wij elk jaar met de Rotterdamse Veteranendag en hebben we tijdens de lessen jaarlijks een veteraan in de klas.
Stage lopen een must
In het derde leerjaar ga je een aantal weken stage lopen. In het vierde leerjaar ga je dat het hele jaar doen, elke vrijdag. Onze leerlingen lopen stage op toplocaties en leren hier enorm veel. Door de jarenlange ervaring met stages, hebben we een enorm netwerk opgebouwd in het bedrijfsleven!
Ons ‘winkeltje’
Wie langs de Horeca Vakschool loopt, kan de kar met al het ambachtelijk bereide lekkers niet missen. Zowel de gasten uit het restaurant als de buurtbewoners kopen regelmatig wat uit onze kar. Afhankelijk van de tijd van het jaar, is er een gevarieerd aanbod van heerlijke producten te koop. Allemaal bereid door onze eigen leerlingen!